Struktura i typologia przestrzenna ludności Polski - Dzieciuchowicz, Jerzy (Space – Society – Economy, 2016)
Przedmiotem tego opracowania jest struktura i typologia przestrzenna ludności Polski ukształtowana po 1990 roku. Rozpatrując strukturę przestrzenną ludności uwzględniono rozmieszczenie, gęstość i koncentrację ludności. Część pracy odnosząca się do przestrzennej typologii demograficznej zawiera oprócz omówienia zastosowanej metody badań typologicznych, analizę uzyskanych wyników.