Organizacja i świadczenie usług komunalnych w małych miastach na przykładzie gmin miejskich województwa łódzkiego - Stachowicz, Monika (Space – Society – Economy, 2016)
Organizacja usług komunalnych należy do zadań własnych gminy. W artykule przedstawiono zakres oraz sposób organizacji i świadczenia usług komunalnych, a także porównano taryfy opłat i cen oraz dochody i wydatki budżetowe, związane z sektorem usług komunalnych, w pięciu małych miastach województwa łódzkiego. Z danych wynika m.in., że usługi wodno-kanalizacyjne, oczyszczania miasta, utrzymania zieleni oraz odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych są w tych miastach standardem, choć wyraźne różnice występują w gęstości sieci przesyłowych oraz w poziomach upowszechnienia usług.