Dwadzieścia lat współpracy transgranicznej Polska–Ukraina: refleksje i reakcje w obliczu rosyjskiej agresji wojskowej - Wolodin, Dmitrij; Wyporska, Wyporska (Space – Society – Economy, 2024)
Niniejszy artykuł analizuje dwudziestoletnią współpracę transgraniczną pomiędzy Polską a Ukrainą, skupiając się na jej dynamice w obliczu rosyjskiej agresji na Ukrainę. Przedstawia, jak współpraca ta odzwierciedla i odpowiada na wyzwania wynikające z konfliktu zbrojnego, oraz podkreśla rolę projektów transgranicznych w utrzymaniu regionalnego rozwoju i stabilności pomimo geopolitycznych napięć. Praca ta dostarcza przeglądu adaptacyjnych strategii CBC, które pozwoliły na kontynuację współpracy w nowym kontekście, a także zwraca uwagę na potrzebę dalszych badań nad długoterminowym wpływem konfliktu na struktury i efektywność współpracy transgranicznej.