Analiza problemów przestrzennych Lwowa – podejście strukturalne - Habrel, Mykoła (Space – Society – Economy, 2017)
Autor zaproponował użycie strukturalnego podejścia do analizy problematycznych przypadków w projektowaniu urbanistycznym i w procesie kierowania miastem. W tym celu zastosował pięciowymiarowy model przestrzeni zurbanizowanej, który ocenia relacje i współdziałania między wymiarami (L – ludzki, F – funkcji, X – warunków, G – geometryczny i T – czasu). Ocena poszczególnych wymiarów i współdziałań daje możliwość usystematyzowania problemów, określenia analizy przyczyn ich powstania i analizę rozwoju, co w końcowym etapie ułatwi podejmowanie decyzji naprawczych. Zaproponowane narzędzie metodologiczne zastosowano na przykładzie Lwowa.