Proces rewitalizacji a jakość życia mieszkańców – projekty Zielone Polesie i woonerfy w Łodzi - Zdyb, Magdalena (Space – Society – Economy, 2017)
W artykule poruszone zostały kwestie związane z poprawą jakości życia mieszkańców poprzez proces rewitalizacji. Różnorodność form organizacji przestrzeni publicznych stworzyło dogodne warunki do budowania relacji międzyludzkich i spędzania wolnego czasu w wykreowanych przestrzeniach. Analiza została przeprowadzona na przykładzie przestrzeni rewitalizowanych w ramach projektu „Zielone Polesie” oraz woonerfów w Łodzi. Stanowią one bowiem innowacyjne podejście do rewitalizacji ciągów ulicznych, jak również większych jednostek przestrzennych jaką stanowi Osiedle Stare Polesie w Łodzi.