Tereny zieleni w gminie miejsko-wiejskiej Stryków i ich wpływ na jakość życia mieszkańców - Pielesiak, Iwona (Space – Society – Economy, 2017)
W artykule zwrócono uwagę na tereny zieleni w gminie miejsko-wiejskiej na przykładzie gminy Stryków. W pierwszej części opracowania omówiono strukturę rodzajową i rozmieszczenie terenów zieleni, nawiązując do wybranych zagadnień współczesnego rozwoju społeczno-ekonomicznego omawianej jednostki. W dalszej kolejności przedstawiono wyniki wywiadu kwestionariuszowego z 490 mieszkańcami gminy. Omówiono percepcję lokalnych terenów zieleni oraz postrzeganie ich związku z jakością życia w gminie Stryków. Z badań wynika, że respondenci doceniają gminne tereny zieleni, zwłaszcza te, które poprzez bogate zagospodarowanie są dobrze przystosowane do pełnienia funkcji rekreacyjno-wypoczynkowych. W wywiadach akcentowano także rolę zieleni w kształtowaniu krajobrazu gminy oraz poprawie lokalnych warunków zamieszkania. Jest to o tyle istotne, że badana jednostka terytorialna cechuje się dynamicznym rozwojem społeczno-ekonomicznym i silną ekspansją obiektów budowlanych, w tym wielkopowierzchniowych hal produkcyjnych i magazynowych oraz obiektów infrastruktury technicznej na tereny otwarte. Zjawiska te mogą w efekcie pogorszyć walory gminnego krajobrazu, a przez to – negatywnie wpłynąć na jakość i chęć mieszkania w gminie Stryków.