Podaż i popyt usług gastronomicznych w Łodzi - Pluta, Karol; Klima, Ewa (Space – Society – Economy, 2008)
Prawom popytu i podaży poddają się nie tylko dobra, ale i usługi. W tym zakresie pola do badań mogą szukać naukowcy zajmujący się geografią usług. Ich głos dotyczy głównie aspektów lokalizacyjnych danego przedsięwzięcia z wyraźnym naciskiem położonym na przestrzenny wymiar usług. Prezentowany artykuł jest taką geograficzną próbą badań usług. Autorzy skoncentrowali się na opisaniu podaży i popytu na usługi gastronomiczne w Łodzi. Głównym celem jest zatem stwierdzenie czy oba te zjawiska są ze sobą rzeczywiście skorelowane. Jako przykład wybrano restauracje z kuchnią polską. Badania przeprowadzono z wykorzystaniem dwóch technik – ankiety i inwentaryzacji (obserwacja i wywiad). Badaniami ankietowymi objęto 300 klientów restauracji serwujących kuchnię polską w Łodzi. Próba miała charakter dostępnościowy. Inwentaryzacji dokonano we wszystkich restauracjach (100). Był to spis z natury uzupełniony o wywiady z właścicielami placówek.