Economic Valuation of Urban Open Spaces and their Contribution to Life Quality in European Cities - Gruehn, Dietwald (Space – Society – Economy, 2008)
Jeśli chodzi o pierwotnie sformułowane pytanie można stwierdzić, że różne kryteria dotyczące zapewnienia otwartych przestrzeni mogą mieć wyraźne i znaczące zwiększenie wartości wpływu na ceny gruntów w Berlinie i Malmoe. Droższe ceny działek prywatnych w ramach „zielonych Środowisk” są wyrazem większego uznania dla ich mieszkańców. To odkrycie powinno być rozpoznawane przez polityków przy ustalaniu priorytetów w decyzjach finansowych i podatkowych. Władze lokalne powinny rozważyć, czy i w jaki sposób mogą pozyskiwać właścicieli nieruchomości w celu przyczynienia się do przyszłego finansowania na otwartej przestrzeni, czy systemu do tworzenia nowych parków lub na ich utrzymanie. Kwota powinna zależeć od zysków jakie właściciele nieruchomości uzyskują z atrakcyjnych terenów otwartych. Mogłoby to zostać wprowadzone poprzez modyfikacje stawek podatkowych. Procedura ta może stanowić jedno z możliwych „innowacyjnych podejść” finansowania otwartych przestrzeni. Wyniki te mogą także stanowić dane do dyskusji na temat malejącej liczby miast. Poza tymi czynnikami rozwoju i utrzymania wysokiej jakości otwartych przestrzeni mogą być one Środkiem do podniesienia jakości życia i wizerunku wszystkich tych miast, które „cierpią” na zmniejszającą się liczbę ludności i nie są w stanie konkurować z „mistrzami jakości życia”, takimi jak Wiedeń, Zurych czy Genewa.