Przestrzenne zróżnicowanie starzenia się ludności w Łodzi - Janiszewska, Anna; Dmochowska-Dudek, Karolina (Space – Society – Economy, 2017)
Opracowanie podejmuje problematykę związaną ze zjawiskiem starzenia się ludności. W artykule przedstawiono starzenie się ludności w Łodzi, w której obecnie obserwuje się najwyższy poziom zaawansowania procesu starzenia wśród największych miast Polski. W tym celu poddano analizie nie tylko poziom i tempo tego procesu w mieście, ale także zróżnicowanie przestrzenne starzenia się ludności w Łodzi. Analiza procesu starzenia się ludności została przeprowadzona na podstawie danych statystycznych pochodzących z bazy BDL (poziom i tempo starzenia), jak również z NSP 2011 (dywersyfikacja przestrzenna).