Łódź w krajowym i regionalnym systemie transportowym - Wiśniewski, Szymon (Space – Society – Economy, 2017)
W niniejszym artykule przedstawiono położenie Łodzi w sieci transportowej Polski oraz regionu łódzkiego. Skupiono się na lokalizacji ośrodka względem głównych elementów sieci drogowej, kolejowej i lotniczej we wskazanej skali krajowej i regionalnej. Ze względu na fizycznogeograficzne położenie Łodzi, te trzy gałęzie transportu wyczerpują możliwości transportowych powiązań miasta. Ponadto poddano charakterystyce relacje transportowe Łodzi w zakresie funkcjonującego transportu zbiorowego z uwzględnieniem wymienionych wcześniej form przewozu. Opracowanie zawiera również informacje na temat znaczenia Łodzi jako węzła transportowego przy przepływach ładunków. Wszystkie powyższe analizy poprzedzają rozważania nad lokalizacją Łodzi na tle transeuropejskich korytarzy transportowych oraz przegląd historycznych uwarunkowań powiązań transportowych obszaru dzisiejszej Łodzi.