Problemy z wykorzystaniem pracujących jako miernika rozwoju usług (przykład województwa śląskiego) - Kłosowski, Franciszek (Space – Society – Economy, 2014)
Celem opracowania jest ukazanie problemów związanych z wykorzystaniem danych o pracujących do badań usług. Zagadnienie to zaprezentowano na przykładzie województwa śląskiego. Wnioski płynące z opracowania wskazują, że: ‒ poszczególne rodzaje danych o pracujących ‒ badania poprzez firmy, BEAL, czy pochodzące z systemu REGON ‒ wykazują znaczące różnice, ‒ brak pełnej kompletności danych o pracujących już na poziomie sekto-rów gospodarczych w ujęciu gmin, ‒ niezależnie od tego, na jakie dane zdecydujemy się w analizach, nie gwarantują one uzyskania poprawnych wyników. Dlatego wydaje się, iż konieczne jest, by GUS podjął działania zmierzające do poprawy „jakości” danych o pracujących, w tym szczególnie rozszerzył dane o pracujących w podmiotach zatrudniających do 9 osób. Pewnym rozwiązaniem (bez zwiększania obciążeń statystycznych pracodawców i kosztów GUS) byłoby powiązanie istniejących już baz gromadzących podobne dane o pracujących, a odnoszące się do ZUS-u, KRUS-u i Urzędów Skarbowych.