Handel bazarowy (targowiskowy) w Polsce w latach 1995–2006 - Klima, Ewa; Zajączkowski, Jarosław (Space – Society – Economy, 2008)
Pod koniec lat 80. Polska doświadczyła ogromnego boomu tzw. handlu ulicznego, a jak mówią niektórzy „łóżkowego” (w związku z prowizorycznymi ladami tworzonymi z łóżek turystycznych). Boom był wywołany oczywiście zmianami politycznymi i ekonomicznymi w kraju. Innym czynnikiem determinującym zjawisko było otwarcie szczelnych dotąd granic. Po okresie niekontrolowanego rozwoju, w tym kompletnej beztroski władz lokalnych związanej z lokalizacją takich przedsięwzięć na początku lat 90. rozpoczął się proces cywilizowania ulicznego handlu. Jednym z efektów zmiany podejścia do tej formy działalności było powstanie m. in. podłódzkich targowisk czy stołecznego Jarmarku Europa. Celem artykułu jest stworzenie typologii ponadlokalnych rynków bazarowych. Autorzy w oparciu o dostępne dane dla województw prezentują w ujęciu dynamicznym ten szczególny typ handlu w Polsce.