Typologia przestrzenna usług rynkowych w Łodzi - Dzieciuchowicz, Jerzy (Space – Society – Economy, 2008)
W okresie transformacji gospodarczej intensywny rozwój usług rynkowych w Łodzi, sprzyjał kształtowaniu się ich nowego układu przestrzennego. Układ ten w przypadku większości podstawowych cech rynkowych firm usługowych a także ich pracowników wyróżnia się – w przekroju obrębów geodezyjnych – ogromnym zróżnicowaniem przestrzennym. W związku z tym szczególnego znaczenia nabiera problem syntetycznego ujęcia różnorodnych rozkładów przestrzennych tego typu zmiennych. Jego rozwiązanie umożliwia kompleksowa typologia przestrzenna usług rynkowych. W zasadniczej części tego opracowania omówiono szczegółowo dobór cech typologicznych usług rynkowych, zastosowaną metod´ ich typologii przestrzennej oraz wydzielone typy. Typologię przestrzenną usług rynkowych wewnątrz miasta opracowano w oparciu o dane źródłowe, pochodzące głównie z Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej (REGON), zestawione zasadniczo według stanu w styczniu 2001 roku. Część tych podstawowych danych została jednak później zweryfikowana i uzupełniona w toku badań terenowych. W celu dokładnego zobrazowania wydzielonych typów przestrzennych badanej zbiorowości pracujących w usługach rynkowych na odpowiedniej mapie został wykorzystany szczegółowy podział miasta na 215 obrębów geodezyjnych. Podjęta problematyka typologiczna była pomijana w dotychczasowych studiach geograficznych nad aktywnością ekonomiczną mieszkańców Łodzi.