Znaczenie „małych miast” w kontekście rozwoju struktur ponadlokalnych na przykładzie Aglomeracji Górnośląskiej - Szaton, Karolina (Space – Society – Economy, 2016)
Przedmiotem prezentowanych badań są związki krajobrazowe obszarów przyrodniczych i poprzemysłowych, przyjęte jako kryterium delimitacji struktury organizacyjno-przestrzennej o cechach obszaru funkcjonalnego. Charakterystyczna struktura przestrzenna rozproszonych dzielnic aglomeracji górnośląskiej, przyrównanych do „małych miast”, jest wyrazem przestrzennym tych związków. Celem badań jest wskazanie możliwości ochrony wartości przyrodniczych i kulturowych wskazanych obszarów, a także rozwój ośrodków lokalnych, w odniesieniu do tematu zintegrowanego podejścia terytorialnego.