Studium struktury przestrzennej małego miasta - Opania, Szymon (Space – Society – Economy, 2016)
W województwie śląskim zlokalizowanych jest 35 miast kwalifikujących się do grupy miast małych, z czego najmniejsze – Sośnicowice liczą poniżej 2 tys. mieszkańców, zaś Orzesze z liczbą 19 199 mieszkańców jest największym małym miastem w grupie. Pojawia się więc pytanie, czy wielkość miasta ma wpływ na jego miejskość? I czy największe z nich – Orzesze jest „bardziej miejskie” od pozostałych mniejszych miast? Celem artykułu jest próba wykazania przydatności diagnozy struktury przestrzennej miasta, jako narzędzia z dziedziny planowania przestrzennego i urbanistyki, pozwalającego dać odpowiedź na postawiony problem, jak i wskazać ewentualne działania zmierzające do podniesienia jakości życia w mieście.