Deprywacja mieszkaniowa w Polsce na podstawie wybranych czynników - Sikora-Fernandez, Dorota (Space – Society – Economy, 2018)
Deprywacja mieszkaniowa (ubóstwo mieszkaniowe) jest definiowana jako akumulacja niedostatków w podstawowych warunkach mieszkaniowych. Warunki mieszkaniowe w Polsce, mierzone m.in. za pomocą takich wskaźników, jak przeludnienie mieszkań, brak wyposażenia mieszkań w podstawową infrastrukturę techniczną czy ich walory funkcjonalne, są jednymi z najgorszych w Unii Europejskiej. Analiza zmian w poziomie ubóstwa mieszkaniowego w Polsce możliwa jest w oparciu o badanie warunków mieszkaniowych. Na potrzeby artykułu wybrano czynniki związane z brakiem podstawowej infrastruktury w mieszkaniach oraz czynniki ekonomiczne. Artykuł ma charakter teoretyczno-empiryczny. Jego celem jest analiza poziomu deprywacji mieszkaniowej w Polsce na podstawie wybranych czynników.