Wpływ organizacji pozarządowych i inicjatyw społecznych na kreowanie polityki przestrzennej Łodzi - Nowicki, Paweł (Space – Society – Economy, 2017)
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących wpływu organizacji pozarządowych i obywateli na tworzenie polityki przestrzennej Łodzi. W pracy podjęto kwestie zakresu aktywności, form oraz skuteczności łódzkich organizacji pozarządowych w procesach partycypacyjnych. Dokonano także analizy uwag składanych podczas konsultacji społecznych dokumentów strategicznych oraz planistycznych Łodzi.