Refleksje nad geografią ludności w kontekście dorobku naukowego Profesora Jerzego Dzieciuchowicza - Liszewski, Stanisław (Space – Society – Economy, 2014)
Praca powstała z okazji Jubileuszu Profesora Jerzego Dzieciuchowicza. Składa się ona z trzech różnych części, które łączy jeden nurt przewodni – geografia ludności. W pierwszej części autor przedstawił krótki zarys historii badań geografów polskich nad ludnością, ograniczając ten przegląd do XX wieku. Druga część pracy poświęcona została omówieniu dorobku naukowego Jerzego Dzieciuchowicza w zakresie geografii ludności. Omówienie to dotyczy zarówno publikacji tekstowych, jak i opracowań kartograficznych. W części trzeciej przedstawiono krótkie opracowanie badawcze dotyczące współczesnego wyludniania się miast przemysłowych na przykładzie Łódzkiego Obszaru Metropolitalnego. Pracę kończą wnioski do jakich autor doszedł w wyniku przeprowadzonych analiz.