Badania dyskursu wspomagane korpusowo (CADS) jako wsparcie jakościowej analizy treści. Studium przypadku wykorzystania programu SketchEngine w badaniach dyskursu - Troszyński, Marek (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
Artykuł przedstawia możliwość wykorzystania narzędzi lingwistyki korpusowej jako pierwszego etapu jakościowej analizy treści. W tekście omówiony jest rozwój metody badań dyskursu wspomaganych korpusem (CADS). Zasadnicza część artykułu to omówienie funkcji wybranego programu wspomagających CADS – SketchEngine. W tekście znajdziemy liczne przykłady, które objaśniają sposoby wykorzystania metod CADS i funkcjonalności SketchEngine dla analizy polskiego dyskursu prasowego. Dzięki możliwości łatwego odniesienia do tekstów źródłowych (konkordancje) SketchEngine pozwala na włączenie metod mieszanych do badań dyskursu.