Era TikToka: rewolucja w cyfrowej komunikacji wizualnej i zaangażowaniu kreatywnym - Kułaga, Wojciech (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
TikTok stał się znaczącym katalizatorem przekształceń w obszarze komunikacji wizualnej oraz interakcji cyfrowej jako dynamicznie rozwijająca się i popularna platforma mediów społecznościowych. Niniejszy artykuł eksploruje ewoluującą architekturę TikToka, skupiając się na jego możliwościach komunikacyjno-technologicznych, nowo powstających formach ekspresji i charakterystycznych cechach, które przekształcają komunikację wizualną online. Celem badania jest szczegółowe przedstawienie unikalnych możliwości tej platformy w kontekście konstrukcji i charakterystyki multimodalnych komunikatów audiowizualnych (tiktoków). Poprzez kondensację treści, innowacyjne narzędzia wbudowane w wewnętrzną strukturę oraz system rekomendacji oparty na algorytmach TikTok stał się wielowymiarową platformą, która umożliwia użytkownikom i użytkowniczkom z całego świata angażowanie się w twórczą ekspresję i budowanie społeczności opartych na zaangażowaniu kreatywnym. Celem niniejszego artykułu jest jakościowe i eksploracyjne zgłębienie struktur komunikatów TikToka oraz zobrazowanie charakterystycznych dla tej platformy form komunikacji wizualnej. Autor zastosował w tym celu głęboką obserwację oraz analizę multimodalną.