O wyłanianiu się tego, co społeczne. Niedychotomiczne podejście do jakościowej analizy danych - Biały, Kamila; Piasek, Piotr F. (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2024)
W ramach projektu badawczego „Kształtowanie się podmiotowości i biografii jednostek w obliczu przemian neonowoczesnego społeczeństwa” dane badawcze zbierano za pomocą wywiadu narracyjnego o teraźniejszości/życiu obecnym. W artykule zaproponowano niedychotomiczny sposób analizy tak zebranego materiału jakościowego. Inspiracją do stworzenia prezentowanej analityki jest epistemologiczne stanowisko psychoterapii Gestalt i fenomenologii (Merleau-Ponty i Waldenfels). Wywiady narracyjne miały posłużyć teoretyzowaniu (o) podmiotowości w biografiach współczesnych Polaków, ale analiza danych koncentruje się nie tyle na podmiotowość jako „podstawowej sprawczości”, czyli tej, która zapewnia możliwość działania, interagowania czy reflektowania na swój temat, ile na podmiotowości jako pewnym aspekcie, który wyłania się dopiero w długim procesie narracji i interakcji.