Z warsztatu badacza jakościowego – charakterystyka wykorzystania oprogramowania komputerowego w badaniach opartych na metodologii teorii ugruntowanej - Niedbalski, Jakub (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2017)
Celem artykułu jest ukazanie, w jaki sposób można wykorzystać narzędzia komputerowego wspomagania analizy danych jakościowych w praktyce badawczej. Na przykładzie konkretnego projektu badawczego staram się przybliżyć, jak realizować badania zgodnie z procedurami metodologii teorii ugruntowanej, korzystając z programu NVivo. W ten sposób ukazany zostaje warsztat badacza jakościowego stosującego na co dzień oprogramowanie komputerowe wspomagające proces badawczy. Jednocześnie wskazuję na istniejące udogodnienia, ale także konsekwencje i potencjalne trudności związane ze stosowaniem programu komputerowego w badaniach jakościowych. Artykuł ma charakter poglądowy i edukacyjny, który ma za zadanie zapoznać czytelników z możliwościami narzędzia należącego do rodziny CAQDAS oraz jego faktycznym zastosowaniem w realizacji projektu badawczego opartego na wybranej metodzie badawczej.