CAQDAS – nowoczesne narzędzia wspomagania komputerowego w badaniach jakościowych: Od redaktora - Niedbalski, Jakub (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2014)
Już od dłuższego czasu obserwuje się rosnące zainteresowanie badaczy, naukowców, ale także praktyków prowadzących badania jakościowe narzędziami, które mogłyby wspomóc proces analityczny. Mimo to tematyka CAQDAS (komputerowego wspomagania analizy danych jakościowych) nie znalazła jak dotąd swojego miejsca w zbyt wielu rodzimych opracowaniach. To skłoniło nas do podjęcia współpracy w szerszym gronie badaczy, czego wynikiem jest ów tom, poświęcony niniejszej problematyce. Znajdują się w nim teksty osób, które wzięły udział w grupie tematycznej zorganizowanej podczas XV Zjazdu Socjologicznego w Szczecinie, ale także artykuły innych badaczy posiadających doświadczenie w stosowaniu nowoczesnych narzędzi wspomagających proces badawczy. Proponowany zbiór artykułów ma szansę stać się jedną z pierwszych tego typu publikacji, która zaprezentuje możliwości i sposób wykorzystania różnych programów CAQDAS w badaniach opartych na metodach jakościowych.