Biografie zawodowe polskich pracowników korporacji w późnokapitalistycznym społeczeństwie - Biały, Kamila (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2015)
W artykule, korzystając z kolekcji wywiadów narracyjnych o charakterze biografii profesjonalnej z menedżerami i przedstawicielami kategorii professionals, przedstawię pewne ściśle uwzorowane typy kariery zawodowej. Przebieg oraz poszczególne fazy tego stypizowanego procesu wrastania w porządek korporacyjny opisywane są przy użyciu siatki pojęć opracowanej przez Fritza Schützego. Interesują mnie tu jednak nie tylko podstawowe struktury biograficznego doświadczenia procesu dojrzewania w korporacji, czyli sfera orientacji poznawczych, aksjonormatywnych i emocjonalnych, ale także jej powiązanie ze sferą rozwiązań instytucjonalnych. Innymi słowy, chcę odpowiedzieć na pytanie, jak w tym konkretnym typie biografii odbija się coś, co określam mianem ładu korporacyjnego, czyli pewien typ uporządkowań charakterystyczny dla późnego kapitalizmu w jego związkach z procesami europeizacji, globalizacji, wielokulturowości i transkulturowości oraz neoliberalnej organizacji życia gospodarczego.