Rola sportu w procesie rekonstrukcji tożsamości osoby z nabytą dysfunkcją organizmu - Niedbalski, Jakub (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2015)
Artykuł porusza kwestie przemian dokonujących się w życiu osób niepełnosprawnych fizycznie, które związane są z ich zaangażowaniem w aktywność sportową. W artykule staram się wykazać, że uprawianie sportu może stworzyć sprzyjające warunki do samopoznania i samoakceptacji osoby z nabytą dysfunkcją ciała. Celem przeprowadzonych badań jest analiza procesualnego wymiaru przemian w życiu osoby niepełnosprawnej dokonujących się pod wpływem doświadczeń związanych z uprawianiem sportu. W badaniach wykorzystane zostały dane jakościowe uzyskane za pomocą pogłębionych wywiadów swobodnych przeprowadzone wśród osób niepełnosprawnych uprawiających sport. Analiza i interpretacja materiału badawczego prowadzona była zgodnie z procedurami metodologii teorii ugruntowanej.