Interakcja w miejscu pracy z perspektywy kilku podejść dyskursywnych - Stubbe, Maria; Lane, Chris; Hilder, Jo; Vine, Elaine; Vine, Bernadette; Marra, Meredith; Holmes, Janet; Weatherall, Ann (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2013)
W artykule omówiono wkład pięciu różnych podejść w ramach analizy dyskursu w interpretację i zrozumienie tego samego materiału empirycznego. Podejścia wybrane do porównania to analiza konwersacyjna, interakcyjna socjolingwistyka, teoria grzeczności, krytyczna analiza dyskursu i psychologia dyskursywna. Dane empiryczne stanowi dziewięciominutowe nagranie dźwiękowe nieformalnej interakcji w miejscu pracy. W artykule zostaną ze sobą zestawione różne sposoby analizy, zostaną również omówione teoretyczne i metodologiczne implikacje używania poszczególnych podejść.