Przekłady prac Niklasa Luhmanna na język polski - Winczorek, Jan (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2011)
Artykuł przedstawia przekłady książek Niklasa Luhmanna na język polski i omawia społeczne czynniki wpływające na zakres i sposób ich dokonywania. Czynniki te są następnie interpretowane w świetle systemowej teorii tłumaczeń, zaproponowanej w artykule i odwołującej się do koncepcji Luhmanna.