Brazylijska sztuka walki – tańca „capoeira”. Wykorzystanie technik jakościowych do badania grupy „capoeiristas” - Kolbowska, Katarzyna (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2009)
Tekst ten prezentuje wybrane wnioski z badań nad capoeirą w Polsce. Koncepcja badawcza opierała się na założeniu, że badania mają charakter eksploracyjny. Świadomość, że stykam się ze środowiskiem „niszowym”, nowym i jeszcze nie okrzepłym w krajobrazie polskiej popkultury, miała istotny wpływ na wybór metody badawczej. Wybór eksploracyjnego typu studiów jest szczególnie uzasadniony, gdy badanie dotyczy środowisk mało znanych, nowych czy też radykalnie odmiennych, podkreśla się wtedy zwłaszcza potrzebę i poznawczą atrakcyjność badań tego typu środowisk. Kierując się podobnymi względami, w tekście starałam się przyjmować punkt widzenia badanych, pozostając w zgodzie z założeniami paradygmatu interpretatywnego, dla którego istotnym elementem badań jest wyjaśnianie zjawisk i dążenie do lepszego ich zrozumienia.