Czy mamy prawo? Od myślenia o do urzeczywistniania pragnienia macierzyństwa – jak polskie pary nieheteronormatywne negocjują możliwość powiększenia rodziny - Wojciechowska, Magdalena (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2021)
Celem artykułu jest refleksja na temat tego, jak odczytywanie zjawisk zachodzących na poziomie mikro i makro współkształtuje proces podejmowania decyzji o powiększeniu rodziny w przypadku jednopłciowych par kobiet w Polsce. Odnosząc się do wyników sześcioletnich badań z udziałem rodzin planowanych, koncentruję się na przedstawieniu doświadczeń kobiet na etapie myślenia o możliwości powiększenia rodziny w kontekście ich chęci „wpasowania” rodziny nieheteronormatywnej z dzieckiem w tkankę społeczną. Akcent położony jest na zilustrowanie tego, jak badane – działając w ramach niesprzyjających warunków społeczno-kulturowych – nadają swoim doświadczeniom na tym polu znaczenie, negocjując moralne prawo do zostania matkami. Jednocześnie analizie poddane zostają ukontekstualizowane czynniki interakcyjne, które wpływają na myślenie o macierzyństwie nieheteronormatywnym w kategoriach możliwości. A zatem przybliżane jest to, w jaki sposób jednostki wychodzące poza umowną ramę heteronormatywności podejmują decyzję o powiększeniu rodziny, co – w przypadku osób mieszczących się w jej obszarze – uznawane jest za normalne.