Strażniczki hegemonicznej struktury sportu? Postrzeganie sportu kobiet przez polskie dziennikarki sportowe - Organista, Natalia; Mazur, Zuzanna (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2020)
Niedoreprezentowanie medialnych przekazów o sporcie kobiet jest od lat wskazywanym fenomenem dotyczącym również Polski. Jako jedną z możliwych przyczyn mniej licznych informacji o sporcie kobiet wskazuje się niekiedy małą liczbę dziennikarek sportowych. W związku z brakiem polskich badań dziennikarek sportowych postanowiono przeanalizować ich przekonania na temat sportu kobiet oraz niedoreprezentowania przekazów medialnych o sporcie kobiet w polskich mediach. Badanie wykazało, iż dziennikarki sportowe postrzegają sport kobiet jako gorszy niż sport mężczyzn i nie popierają zwiększenia ilości informacji o sporcie kobiet. Autorka wskazuje na socjalizację do sportu i zawodową badanych, ich mniejszościowy status w zawodzie oraz postrzeganie męskości, kobiecości i profesjonalizmu w dziennikarstwie jako możliwe przyczyny postrzegania przez badane sportu kobiet.