Kategoria męskości w polskim dyskursie medialnym dotyczącym Roberta Lewandowskiego - Arcimowicz, Krzysztof (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2020)
Podstawowym celem badań było zrekonstruowanie i przeanalizowanie kategorii męskości w dyskursie medialnym dotyczącym Roberta Lewandowskiego oraz opisanie i zinterpretowanie najważniejszych strategii dyskursywnych wykorzystywanych w kreowaniu obrazu piłkarza. Materiał badawczy obejmuje blisko 120 polskojęzycznych przekazów medialnych – głównie artykułów internetowych, spotów reklamowych i wywiadów, które ukazały się w latach 2013−2019. W artykule przedstawiono wyniki krytycznej analizy dyskursu przeprowadzonej z uwzględnieniem postulatów podejścia dyskursywno-historycznego. Główne ramy teoretyczne podjętych badań stanowią teoria męskości hegemonicznej, teoria męskości inkluzyjnej, a także koncepcja męskości opiekuńczej. Dyskurs dotyczący Lewandowskiego nie jest jednorodny, występują w nim elementy pochodzące z różnych wersji męskości. Ten dyskurs dzieli się na dwie części: pierwszą – związaną ze sferą zawodową oraz drugą – prywatną. Strategie opisujące życie zawodowe piłkarza są dosyć konserwatywne. Elementy o największym znaczeniu w tej części dyskursu nawiązują do ciężkiej pracy, sukcesu, rywalizacji oraz mezomorficznego wzorca ciała. Część dyskursu odnosząca się do życia rodzinnego piłkarza jest zdominowana przez strategie łączące się z koncepcją męskości opiekuńczej i pojęciem relacji partnerskiej, ale nie są one całkowicie wolne od wpływu tradycyjnych wzorców ról płciowych.