Praca. Co to znaczy? Doświadczenia osób upośledzonych umysłowo związane z zatrudnieniem - Zakrzewska-Manterys, Elżbieta (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2018)
W artykule omówione zostało znaczenie, jakie ma praca zarobkowa dla dorosłych osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu umiarkowanym bądź znacznym. Na postawie wywiadów pogłębionych dokonano analizy 19 studiów przypadków opisujących doświadczenia związane z zatrudnieniem niepełnosprawnych intelektualnie mieszkańców Warszawy.