Działalność prawnicza w okresie przemian: transformacje postsocjalistyczne w narracjach autobiograficznych polskich i rosyjskich prawników - Mrowczynski, Rafael (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2016)
Niniejszy tekst przedstawia pierwsze wyniki badań na temat doświadczeń z okresu transformacji postsocjalistycznej i narratywnego konstruowania podmiotowości w wywiadach autobiograficznych z poskimi i rosyjskimi prawnikami. Praca oparta jest na 25 wywiadach z osobami urodzonymi w późnych latach 30., 40. i 50. Opisuje ona sześć różnych typów narracji: (i) narracje przecierających szlaki (trailblazer narratives); (ii) narracje podążających nowymi drogami (follower narratives); (iii) narracje rozchwiane (narratives of volatility); (iv) narracje ciągłości (narratives of continuity); (v) narracje spóźnionych (latecomer narratives); (vi) narracje rozkładu społecznego (narratives of social decay).