„Piękne kobiety pięknie tańczą” czy „uprzedmiotowienie i upokorzenie”? Analiza dyskursu o „cheerleadingu” w kontekście mistrzostw Europy w piłce ręcznej mężczyzn w 2016 roku - Organista, Natalia; Mazur, Zuzanna (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2016)
W artykule przedstawiono wyniki krytycznej analizy dyskursu przekazów medialnych dotyczących wypowiedzi szwedzkiego piłkarza ręcznego Tobiasa Karlsona na temat cheerleadingu jako aktywności uprzedmiatawiającej kobiety. Dominującym dyskursem w przekazach medialnych był dyskurs patriarchalny. W analizowanych materiałach podkreślano urodę ćwiczących zarówno w warstwie językowej tekstu, jak i za pomocą dołączanych materiałów wizualnych. Jedynie trzy artykuły przedstawiły problemy związane z oceną cheerleadingu. W artykule opisano również dyskusję na temat statusu cheerleadingu oraz przedstawień wizerunków cheerleaderek w perspektywie założeń feminizmu drugiej i trzeciej fali.