Homogeniczność grup fokusowych drogą do sukcesu w badaniach? Szkic metodologiczny z badań terenowych - Woźniak, Wojciech (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2014)
Artykuł podejmuje temat doboru próby podczas projektowania badań jakościowych. Szczególną uwagę zwraca się tu na kompozycję grup fokusowych ze względu na dwa ważne aspekty: ich homogeniczność pod względem pozycji badanych w społeczno-zawodowej hierarchii oraz wcześniejszych wzajemnych relacji pomiędzy uczestnikami jednej grupy. Ta druga kwestia wiąże się blisko i bezpośrednio z pierwszą w sytuacji, gdy uczestnicy fokusów objęci są analizą w swoim otoczeniu instytucjonalnym, a badanie prowadzone jest w relatywnie małej społeczności lokalnej. Te zagadnienia omówione są w odniesieniu do dostępnej literatury metodologicznej. Następnie zaprezentowany jest przykład badania przeprowadzonego w wyżej wymienionych okolicznościach, by wskazać zalety homogenicznej kompozycji grup fokusowych podczas rekonstruowania zbiorowych postaw przedstawicieli poszczególnych szczebli administracji publicznej. Uniknięcie relacji władz i podległości okazało się owocne i skuteczne. Zasadnicze różnice pomiędzy grupami było łatwo zidentyfikować, mimo że w przypadku tego badania nie do uniknięcia była wcześniejsza znajomość uczestników przed rozpoczęciem sesji.