Działanie, doświadczenie, wiedza. Wokół prac Harry’ego Collinsa - Zaród, Marcin (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2015)
W eseju recenzyjnym omawiam książki Harry’ego Collinsa i współautorów, które składają się na tak zwaną trylogię doświadczenia. Książki stanowią próbę teoretycznego uporządkowania wniosków z badań etnograficznych prowadzonych w ramach studiów nad nauką i techniką. Esej zestawia koncepcje Collinsa z propozycjami teoretycznymi Bruno Latoura i wskazuje potencjał ich zastosowań w obrębie badań jakościowych, szczególnie w ramach problematyki biegłości, doświadczenia i wiedzy ukrytej.