Wpływ znaczących innych na przebieg procesu wychodzenia z prostytucji - Ślęzak, Izabela (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie barier wychodzenia z prostytucji, które wiążą się z wpływem znaczących innych na decyzje podejmowane przez osoby świadczące usługi seksualne. Analizie poddano dwie kategorie znaczących innych (organizacyjnych i intymnych), które poprzez interakcje odpowiednio w agencjach towarzyskich oraz na gruncie rodzinnym mogą wywierać destrukcyjny wpływ na zamierzenia związane ze zmianą swojego życia i odejściem z pracy seksualnej. Tym samym, opisane w artykule relacje ze znaczącymi innymi interweniują w proces transformacji tożsamości kobiet, utrudniając zbudowanie koncepcji siebie poza prostytucją. Artykuł opiera się na badaniach jakościowych zrealizowanych w agencjach towarzyskich jednego z dużych polskich miast.