Od redakcji: Zmiany w życiu człowieka - Niedbalski, Jakub; Ślęzak, Izabela (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2015)
Przedmiotem tomu zatytułowanego Zmiany w życiu człowieka jest proces szeroko rozumianej zmiany zachodzącej zarówno w życiu jednostek, jak i całych zbiorowości. Proces, który może mieć różne oblicza oraz charakter i który może odnosić się do wielu obszarów badawczych oraz rozmaitych kontekstów. Z tego względu wśród podejmowanych przez autorów niniejszego tomu zagadnień znalazły się te odnoszące się do problematyki niepełnosprawności, ojcostwa, prostytucji, inteligencji, pracy korporacyjnej czy imigracji. Zawarte w nim artykuły mają charakter przeglądowy, eksploracyjny, jak i empiryczny. Wszystkie jednak odsłaniają przed czytelnikiem procesualność, zmienność i dynamizm życia jednostek oraz zbiorowości.