Sport w dyskursie. Dyskurs sportu - Woźniak, Wojciech (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2015)
Wprowadzenie do tomu „Sport w dyskursie. Dyskurs sportu” składa się z dwóch części. Pierwsza poświęcona jest krótkiemu omówieniu współczesnej pozycji socjologii sportu w Polsce i za granicą, eksponuje żywotność i wielowymiarowość problematyki dotyczącej sportu w debacie naukowej toczonej w naukach społecznych. Druga koncentruje się na omówieniu tematycznego zakresu tomu, który odzwierciedla wielowątkowość naukowej refleksji dotyczącej sportu we współczesnym dyskursie.