Ewaluacja jako interakcja. Pragmatyzm w badaniach ocen artystycznych - Lewandowska, Kamila (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2021)
Celem artykułu jest omówienie pragmatycznego kierunku w badaniach ewaluacji artystycznych. Praca opiera się na pogłębionych studiach literaturowych i analizuje najnowsze trendy w badaniach nad amatorską i ekspercką oceną artystyczną, a także pokazuje użyteczność podejścia pragmatycznego dla socjologii kultury i sztuki. W artykule omówiono badania jakościowe czerpiące z paradygmatu interpretatywnego oraz interakcjonizmu symbolicznego i zidentyfikowano główne obszary zainteresowań socjologów pragmatycznych, między innymi (1) społeczne interakcje miedzy ewaluatorami i obiektami artystycznymi, (2) pragmatyczne reguły i sytuacyjny charakter artystycznych ewaluacji. Ukazano ponadto luki w literaturze i zaproponowano kierunki dla przyszłych badań.