Evernote: zastosowanie notatnika internetowego do badań jakościowych - Piszek, Artur; Stachura, Krzysztof (Przegląd Socjologii Jakościowej, 2014)
W artykule przedstawiono aplikację Evernote jako prostą i darmową alternatywę dla profesjonalnych pakietów przeznaczonych do jakościowej analizy danych, przy jednoczesnym wskazaniu ograniczeń opisywanego narzędzia. Wymieniono funkcje przydatne badaczowi do zastosowań analitycznych oraz wskazano techniki pozwalające na aplikację metodologii teorii ugruntowanej przy pomocy tego programu. Wskazano także podobieństwa i różnice pomiędzy Evernote a pakietem NVivo 10 oraz nakreślono nowe perspektywy analityczne na najbliższą przyszłość związane z rozwojem Evernote.