Gastroproblems and time games. The precarity of Polish catering workers
DOI:
https://doi.org/10.18778/0208-600X.93.03Keywords:
catering, precarity, time, labour market, social consequences of work, chronosociologyAbstract
This paper aims to analyse the work in catering through the lens of temporal categories and the mechanisms of precarity governing the catering sector. The article is based on a study conducted in 2024, in which both former and current catering staff participated. The data discussed in the text illustrate the central role of the passage of time in the organisation of work in catering and its consequences for the private lives and futures of workers.
References
Adamkiewicz W.B., Zielińska J. (2024), Praca w “małej gastronomii” z perspektywy zatrudnionych w Warszawie i Wiedniu. Studium przypadku, Przegląd Socjologii Jakościowej, vol. 20, no. 2, pp. 196–219.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/1733-8069.20.2.09
Bednarczykówna K. (2018), Kelner to jest misja. Dziś kelnerów nie ma, są podawacze jedzenia. 10 przykazań dla kelnera [REPORTAŻ], https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,23060551,kelner-to-jest-misja-dzis-kelnerow-nie-ma-sa-podawacze-jedzenia.html?utm_source=mail&utm_medium=art_polecane&utm_campaign=artid_23060551&token=TUC3fg_3g2de8KLCP-kSVruf1Wnj-8joRWIgGgCH2-P0UWBo5FO-2_-7c97cBcUX [dostęp: 24.08.2024].
Google Scholar
Błażewicz A., Cichoń D. (2024), Delivery Heroes. Bohaterowie na wynos, https://teatr-polski.pl/spektakle/delivery-heroes-bohaterowie-na-wynos/ [dostęp: 24.08.2024].
Google Scholar
Butler J. (2009), Frames of War: When is Life Grievable?, Verso, London.
Google Scholar
Crary J. (2022), 24/7: późny kapitalizm i celowość snu (trans. D. Żukowski), Karakter, Kraków.
Google Scholar
Czajkowski K. (1979), Wychowanie do rekreacji, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa.
Google Scholar
Durkheim É. (2010), Elementarne formy życia religijnego. System totemiczny w Australii (trans. A. Zadrożyńska), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar
Giermanowska E. (2013), Ryzyko elastyczności czy elastyczność ryzyka. Instytucjonalna analiza kontraktów zatrudnienia, Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.31338/uw.9788323514817
Gładczak P. (2019), Pracownik – największy problem gastronomii?, https://wroclawskiejedzenie.pl/2019/12/13/pracownik-najwiekszy-problem-gastronomii/ [dostęp: 24.08.2024].
Google Scholar
Graeber D. (2018), Praca bez sensu. Teoria, http://pl.anarchistlibraries.net
Google Scholar
GUS (2021), Wpływ pandemii COVID-19 na koniunkturę gospodarczą – oceny i oczekiwania (dane szczegółowe oraz szeregi czasowe). Aneks do publikacji Koniunktura w przetwórstwie przemysłowym, budownictwie, handlu i usługach 2000–2021 (marzec 2021).
Google Scholar
GUS (2023), Rynek wewnętrzny w 2022 r.
Google Scholar
Hall E.T. (1999), Taniec życia. Inny wymiar czasu (trans. R. Nowakowski), Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA, Warszawa.
Google Scholar
Honneth A. (2012), Walka o uznanie: moralna gramatyka konfliktów społecznych (trans. J. Duraj), Zakład Wydawniczy „NOMOS”, Kraków.
Google Scholar
Kaleta E. (2016), Gastrowyzysk. Pracownicy gastronomii zakładają związek zawodowy, https://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290,20493477,gastrowyzysk-pracownicy-gastronomii-zakladaja-zwiazek-zawodowy.html [dostęp: 24.08.2024].
Google Scholar
Kiersztyn A. (2015), Niepewne uczestnictwo – młodzi na polskim rynku pracy w latach 2008–2013, Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk, Warszawa, https://rcin.org.pl/publication/176596/edition/204245/niepewne-uczestnictwo-mlodzi-na-polskim-rynku-pracy-w-latach-2008-2013-wybrane-wyniki-polskiego-badania-panelowego-polpan-1988-2013-kiersztynanna-orcid-0000-0001-8112-6059?language=pl [dostęp: 8.02.2025].
Google Scholar
Kosiewicz J. (2012), Free Time versus Occupied Time in a Philosophical Context, Physical Culture and Sport. Studies and Research, vol. LV.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.2478/v10141-012-0015-2
Krajewski M. (2016), Incydenty. Badając gęste społeczeństwo, Studia Socjologiczne, vol. 2, no. 221, pp. 145–162.
Google Scholar
Kramarczyk J. (2018), Życie we własnym rytmie. Socjologiczne studium slow life w dobie społecznego przyspieszenia, UNIVERSITAS, Kraków.
Google Scholar
Lebhar G.M. (1958), The use of time, Chain Store Publishing Corp., New York.
Google Scholar
Lipiec S. (2022), Gastronomia. Praca i prekariat. Studium socjologiczno-prawne, Wydawnictwo Rys, Poznań.
Google Scholar
Lorey I. (2015), State of Insecurity: Government of the Precarious, Verso, London.
Google Scholar
Maison D. (2022), Jakościowe metody badań społecznych. Podejście aplikacyjne, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.53271/2022.057
McDowell L. (2001), Father and Ford Revisited: Gender, Class and Employment Change in the New Millennium, Transactions of the Institute of British Geographers, vol. 26, no. 4, pp. 448–464.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1111/1475-5661.00034
Mika B. (2023), Satisfaction Despite Precarity. Applying the Concept of Flexibility to Understand Tricity Uber Drivers’ Attitudes to Their Work, Miscellanea Anthropologica et Sociologica 2022, vol. 23, no. 2–3, pp. 125–141.
Google Scholar
Mokras-Grabowska J. (2015), Czas wolny w dobie postmodernizmu, Folia Turistica, no. 34.
Google Scholar
Mroczkowska D. (2020), (Z)rozumieć czas wolny. Przeobrażenia, tożsamość, doświadczanie, Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Adama Mickiewicza, Poznań.
Google Scholar
Mroczkowska D. (2023), Czas wolny – o codziennych i niecodziennych scenariuszach doświadczania, Studia Humanistyczne AGH, vol. 22, no. 1, pp. 13–32.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.7494/human.2023.22.1.13
Mrozowicki A., Czarzasty J. (2020), Oswajanie niepewności. Studia społeczno-ekonomiczne nad młodymi pracownikami sprekaryzowanymi, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa.
Google Scholar
Niezgoda A. (2014), Czas wolny a zmiany na rynku turystycznym, [in:] Przeszłość, teraźniejszość i przyszłość turystyki. Warsztaty z geografii turyzmu, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, pp. 101–112.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/7969-262-0.07
Palęcka A., Płucienniczak P. (2017), Niepewne zatrudnienie, lęk i działania zbiorowe. Trzy wymiary prekarności, Kultura i Społeczeństwo, vol. 61, no. 4, pp. 65–85.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.35757/KiS.2017.61.4.4
Pawłowska A. (2017), Byłyśmy zastraszane, wyśmiewane i upokarzane. Pracownice kociej kawiarni przeciwko właścicielce, https://noizz.pl/spoleczenstwo/bylysmy-zastraszane-wysmiewane-i-upokarzane-pracownice-kociej-kawiarni-przeciwko/tsk1wkd [dostęp: 24.08.2024].
Google Scholar
Pobiedzińska J. (2020), Napiwku nie będzie: sekrety kelnerów, Agora, Warszawa.
Google Scholar
Polkowska D. (2019), Między światem realnym a wirtualnym: obietnice vs. rzeczywistość. Prekarna praca kierowcy Ubera?, Przegląd Socjologii Jakościowej, vol. 15, no. 4, pp. 224–249.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.18778/1733-8069.15.4.11
Polkowska D. (2020), Platform work during the COVID-19 pandemic: a case study of Glovo couriers in Poland, European Societies, vol. 23, pp. S321–S331.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.1080/14616696.2020.1826554
Polkowska D. (2023), Przyspieszenie czy spowolnienie? Praca platformowa dostawców jedzenia w dobie pandemii Sars-Cov-2, Studia Socjologiczne, vol. 4, no. 243, pp. 109–133.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.24425/sts.2021.139724
Sennett R. (2006), Korozja charakteru: osobiste konsekwencje pracy w nowym kapitalizmie (trans. J. Dzierzgowski, Ł. Mikołajewski), Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA, Warszawa.
Google Scholar
Sennett R. (2010), Kultura nowego kapitalizmu (trans. G. Brzozowski, K. Osłowski), Warszawskie Wydawnictwo Literackie MUZA, Warszawa.
Google Scholar
Standing G. (2014), Prekariat: nowa niebezpieczna klasa (trans. K. Czarnecki, P. Kaczmarski, M. Karolak), Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
Google Scholar
Szymkowiak H. (2021), Polska gastronomia w czasie pandemii, Tutoring Gedanensis, vol. 6, no. 1, pp. 79–88.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.26881/tutg.2021.1.09
Winogrodzka D., Mleczko I. (2019), Migracja płynna a prekaryzacja pracy. Przykłady doświadczeń zawodowych młodych migrantów z wybranych miast średniej wielkości w Polsce, Studia Migracyjne – Przegląd Polonijny, (XLV), vol. 171, no. 1, pp. 85–106.
Google Scholar
DOI: https://doi.org/10.4467/25444972SMPP.19.004.10254
Wysocka E. (2013), Wschodząca dorosłość a tożsamość młodego pokolenia – współczesne zagrożenia dla kształtowania tożsamości. Analiza teoretyczna i empiryczne egzemplifikacje, Kwartalnik Colloquium Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych, no. 1, pp. 69–96.
Google Scholar
Zielińska J. (2014), Współczesny rynek pracy w Polsce. Kondycja psychospołeczna i ekonomiczna. Prekariat w branży gastronomicznej, [in:] H. Liberska, A. Malina, D. Suwalska-Barancewicz (eds.), Współcześni ludzie wobec wyzwań i zagrożeń XXI wieku, Wydawnictwo Difin, Warszawa.
Google Scholar
Zielińska J. (2015), Dwuznaczny urok elastyczności, czyli o pracy w branży gastronomicznej, Polityka Społeczna, vol. 492, no. 3, pp. 20–25.
Google Scholar
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

