Futbolizacja polskiej socjologii sportu - Stempień, Jakub Ryszard (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2020)
Rozważania w tekście dotyczą wyjątkowej pozycji piłki nożnej w gronie dyscyplin sportowych, co pozwala na przyjęcie tezy Brombergera o zjawisku futbolizacji społeczeństwa. Jak pokazują przywoływane analizy, światowa socjologia sportu na przestrzeni ostatnich 30 lat dostrzegała wyjątkowy status futbolu i należy on do dwudziestu najchętniej podejmowanych tematów w obrębie subdyscypliny. Trudno jednak mówić o futbolizacji światowej socjologii sportu, rozumianej jako nadreprezentacja tematyki futbolowej w studiach socjo-sportowych. Inaczej rzecz przedstawia się w przypadku polskiej socjologii sportu, gdzie nawet połowa prac powstałych w pierwszym piętnastoleciu XXI wieku dotyczyła różnych zagadnień związanych z futbolem. Rozważania w tekście kończy prezentacja tez dotyczących możliwych skutków futbolizacji polskiej socjologii sportu (błąd pierwszego i drugiego typu).