Praca, religia, rodzina. Od wartości materialistycznych do postmaterialistycznych? - Swadźba, Urszula (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2014)
Artykuł bazować będzie na koncepcji teoretycznej Ronalda Ingleharta dotyczącejprzejścia społeczeństwa od wartości materialistycznych (tradycyjnych) do postmaterialistycznych(nowoczesnych). Pokrótce przedstawione zostaną założenia tej koncepcji. Następnie omówioneskrótowo wyniki badań własnych autorki nad wartościami pracy, rodziny i religii. Badania byłyprzeprowadzone w społecznościach śląskich. Pokażą one, na jakim etapie przechodzenia od wartościmaterialistycznych do postmaterialistycznych znajduje się społeczeństwo polskie. W ostatnimakapicie autorka odpowie na pytanie, czy mamy do czynienia z kryzysem, czy z transformacją systemuwartości Polaków.