Biografie dorosłych wychowanków domów dziecka – próba analizy socjologicznej - Golczyńska-Grondas, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2012)
Artykuł odnosi się do kwestii socjologicznych analiz biografii osób zagrożonych wykluczeniem społecznym na przykładzie wywiadów biograficznych i narracyjnych, prowadzonych z dorosłymi wychowankami domów placówek opiekuńczo-wychowawczych, w szczególności domów dziecka. Po krótkim omówieniu polskich i zagranicznych prac badawczych, dotyczących tej zbiorowości, przedstawiono kontrastywne porównanie historii życia dwóch kobiet – Hanny kontynuującej trajektoryjne losy poprzedniego pokolenia i Beaty w pełni uczestniczącej w głównym nurcie życia społecznego. Tekst kończą rozważania na temat czynników, które determinować mogły przebieg życia obu narratorek.