Model biomedyczny, redukcjonizm i ich konsekwencje dla percepcji ciała - Wieczorkowska, Magdalena (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2024)
Współczesna medycyna wciąż się rozwija, pozwalając na wykrywanie wczesnych stadiów choroby, oferując różnorodne warianty leczenia, chroniąc przed niepożądanymi chorobami a także zapewniając zaawansowane rozwiązania farmakologiczne. XIX-wieczny model biomedyczny, który zdominował wiek XX zdecydowanie polepszył nasze rozumienie ludzkiego ciała oraz przyczyn chorób. Pomimo rozwoju innych modeli, takich jak model bio-psycho-społeczny, czy model zorientowany na pacjenta, model biomedyczny pozostaje integralną częścią medycyny opartej na dowodach (evidence-based medicine, EBM). Prowadzi to do szeregu konsekwencji takich jak specjalizacja, determinizm biologiczny, podejście obwiniające, redukcjonizm czy uprzedmiotowienie. Artykuł wykorzystuje analityczną ramę fenomenologii. Postawiono dwa pytania badawcze: 1) w jaki sposób model biomedyczny wpływa na fragmentaryzację opieki nad pacjentem? 2) jaki wpływ ma model biomedyczny na percepcję ciała pacjenta? Główna teza artykułu brzmi: model biomedyczny jest wciąż wpływowy w obszarze badań, edukacji oraz praktyki medycznej i wraz z postępami EBM wpływa na postrzeganie ciała pacjenta. Artykuł opiera się na przeglądzie literatury i ma na celu ukazanie nieoczywistych związków między postępem medycznym i postrzeganiem ciała. Analiza wykazała, że model biomedyczny wpływa na fragmentaryzację opieki nad pacjentem poprzez zwiększający się redukcjonizm i wynikającą z niego specjalizację medycyny, prowadząc do uprzedmiotowienia ciała, które dokonywane jest zarówno przez lekarzy, jak i samych pacjentów.