Dieta jako wyzwanie i strategia: o zjawisku racjonalizacji diety w codziennym życiu - Maj, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2024)
W artykule opisano usługę kateringu dietetycznego polegającą na dostarczaniu klientom gotowych posiłków do domu lub pracy w wybranym okresie jako przykład racjonalizacji i profesjonalizacji diety. Artykuł bazuje na wynikach badań własnych, wywiadów przeprowadzonych z 15 użytkownikami kateringu dietetycznego z Polski, w latach 2021–2023. Celem wywiadów była próba uzyskania odpowiedzi na pytanie, jakie korzyści daje badanym korzystanie z kateringu dietetyczego w codziennym życiu. Jak pokazują wyniki analiz, badani starają się sprostać zasadom prowadzenia zdrowego stylu życia, co nie zawsze im się udaje. Powierzenie przygotowywania posiłków w ręce wyspecjalizowanych firm pozwala im zaoszczędzić czas i otrzymywać odpowiednio zbilansowane posiłki, w wybranych porach dostosowanych do ich rytmu dnia. Mamy tu do czynienia z kompromisem pomiędzy realizacją norm dotyczących zdrowego odżywiania a norm społecznych odnoszących się do spożywania posiłków, zarówno jeśli chodzi o pory posiłków, ich liczbę w ciągu dnia, jak i to, co rozumie się jako „porządny obiad”.