Kadencyjność władzy wykonawczej na przykładzie wyborów samorządowych w województwie łódzkim - Stasiak, Ewelina (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2024)
Artykuł dotyczy zagadnień związanych z kadencyjnością organu wykonawczego w polskich jednostkach samorządu terytorialnego. Celem artykułu jest dokonanie przestrzennej analizy zjawiska wielokadencyjności wójtów województwa łódzkiego. Badanie przeprowadzono w dwóch wymiarach: przestrzennym (gminy wiejskie województwa łódzkiego) i czasowym (wybory samorządowe w latach 2002, 2006, 2010, 2014 i 2018). Analiza dokonana w oparciu o dane z Państwowej Komisji Wyborczej ujawniła, że ponowny wybór to częste zjawisko w gminach wiejskich. Wynika on prawdopodobnie z tego, iż władze lokalne odpowiadają na potrzeby i oczekiwania wyborców. Wzmacnia to ich pozytywne odczucia, zwiększa zadowolenie i prowadzi do kształtowania pozytywnych motywów udziału w wyborach samorządowych oraz decyzji wyborczych (utożsamianych z reelekcją organu wykonawczego gminy).