Jakość życia na poziomie lokalnym - Michalska-Żyła, Agnieszka (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2016)
Literatura przedmiotu dostarcza wielu opracowań dotyczących badania jakości życia w różnych typach układów lokalnych. Zwraca jednak uwagę istotne niedoreprezentowanie analiz empirycznych jakości życia na obszarach wiejskich. Zasadność badania owej problematyki właśnie w wiejskich układach lokalnych jest bezsprzeczna, zważywszy na co najmniej dwa główne powody – udział obszarów wiejskich i zamieszkującej je ludności w sieci osadniczej naszego kraju oraz duże dysproporcje w poziomie społeczno-ekonomicznego rozwoju terenów wiejskich względem ośrodków zurbanizowanych. Badania jakości życia obejmują zwykle dwa wymiary, obiektywną jakość życia (zbliżoną znaczeniowo do pojęcia warunków lub poziomu życia ludności) i subiektywną, skoncentrowaną na poczuciu dobrostanu psychicznego i życiowej satysfakcji. Celem artykułu jest zobrazowanie różnic w poziomie obiektywnej jakości życia w gminach wiejskich województwa łódzkiego. Zaprezentowane w tekście rozważania są efektem analizy danych zastanych i mają przybliżyć problem znacznej heterogeniczności terenów wiejskich jednego województwa.