Tożsamość i postawy polityczne studentów wybranych kierunków Uniwersytetu Łódzkiego - Messyasz, Karolina (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Sociologica, 2016)
Artykuł prezentuje wyniki badań przeprowadzonych w 2015 r. przed i po wyborach prezydenckich na grupie studentów wybranych kierunków Uniwersytetu Łódzkiego. Głównym celem badania była diagnoza postaw politycznych studentów. Uzyskane wyniki zostały następnie skonfrontowane z wynikami różnych badań ogólnopolskich, przeprowadzonych na reprezentatywnych próbach młodego pokolenia Polaków. Badanie potwierdziło tendencje z badań reprezentatywnych: z jednej strony ‒ o dokonującym się przesunięciu orientacji politycznych młodych ludzi w kierunku poglądów konserwatywnych, popierających partie prawicowe, z drugiej − znaczącą ich apolityczność.